Italija – Hrvatska (Grosseto i Livorno)

Zadnja provjera snaga naše reprezentacije pred kvalifikacije za Euro 2008 igrala se u Livornu. Dva dana ranije iz Rijeke prema Grossetu, mjestu udaljenom oko 150 km južno od Firenze, kreće jedan auto i kombi, pogledati nastup U21 reprezentacije. U Grossetto se stiže par sati pred utakmicu, nalazimo se na curvi “ospiti” i uz pomoć nekolicine vinkovačkih ultrasa navija se cijelo prvo poluvrijeme. U 2. poluvremenu pjesma staje ali zato se zadnjih 15 minuta euforično navija te se pali i  jedna baklja, na koju, doslovno 3 policajca zadužena za nas, uopće ne reagiraju.
Nakon utakmice putujemo u Firenzu u gdje se neki prepustaju noćnom životu a neki čuvaju snagu za sljedeći dan. Ujutro kratka šetnja Firenzom a onda krećemo za Livorno, udaljen stotinjak km od Firenze. Cuga u gradu i ondaput prema  stadionu. U krugu stadiona, na parkingu, primjećen je “ples” pedesetak navijača Livorna i policije, i jedni i drugi naoružani palicama, no sve završava brzo; puno galame ništa konkretne akcije.
Na tribini 100-150 navijača, podijeljeni u 4 manje grupice, tako da ni navijanje u početku i nije bilo baš nešto. Talijani dižu poruku potpore Fidelu Castru, za vrijeme svoje himne pjevaju “bandieru rossu” i provociraju jugoslavenskom zastavom, odgovor se nije  dugo čekao a reakcija na isto je da nas “karmbe” okružuju i guraju do samog vrha tribine. Onako sabijeni u gornja dva reda tribine navijanje je u potpunosti izostalo…
Talijani takodjer ističu poruku “Prima tutti corrotti, poi tutti campioni esaltano i fratelli d’ italia, riciclano i papponi”, odnosno “Prvo su svi korumpirani a onda svi prvaci, slave braca talijani dok se recikliraju pickice”. Unatoč nadanjima da smo se dovoljno zamjerili Livornesima da nas probaju napast prilikom odlaska sa stadiona, to se ne dešava i vraćamo se u najdrazi gradu oko 6 ujutro.

Klub Navijača Armada Rijeka