Izvještaji sa utakmica reprezentacije-Tallinn i Zagreb

Utakmicama reprezentacije u Tallinu protiv Estonije, i u Zagrebu protiv Rusije sezona je službeno završila. Hrvatska je zabilježila nova 4 boda, a Armada je kao i uvijek prisustvovala na obje utakmice.
U Tallinu, skupilo se nas preko 30, uglavnom mlađih pripadnika. Polovica od tog broja pristigla je avionom, dok smo mi ostali došli automobilom i kombijem. Krenuli smo u srijedu navečer, spavali u hostelu u Varšavi te u Tallin stigli noć prije utakmice. Prespavali smo u hostelu te oko 12 krenuli u centar naći se s ostalima. Po dolasku, saznajemo da je naš pripadnik priveden zbog sukoba noć ranije. Razgledavamo grad, smještamo se u park te slijedi drsko objašnjavanje od strane policije kako zakon u Estoniji ne dozvoljava ispijanje alkohola na javnom mjestu. To nas nije spriječilo, samo smo se premjestili u kafić na glavnom trgu te nekoliko sati proveli oduševljeno promatrajući žensku populaciju Tallina. Uz sitne poteškoće nabavljamo karte te polako krećemo prema stadionu. Na ulazu je jedan naš pripadnik “pao” s bengalkom te je udaljen sa stadiona no ipak nekako ulazi. Ulazimo na stadion te stavljamo na ogradu naše zastave: Armada Hrvatska, Riječani, Armada, 1. bojna. Navija se na mahove, a pred kraj utakmice bili smo dosta glasni. Hrvatska pobjeđuje te se po završetku vraćamo prema centru. Slijedi noćni život u Tallinu, a ujutro slijedi povratak doma, za neke brz za neke malo sporiji uz zaustavljanje i razgledavanje Rige, Auschwitz-a i Bratislave. U Rijeku stižemo u utorak.
U srijedu nas je čekao odlazak u Zagreb na utakmicu reprezentacije. Ispostavilo se da je HNS opet zaboravio na najvjernije navijače, tako da su “običan narod” i razno razni preprodavači pokupovali sve karte dok se “ekipa” vraćala iz Estonije. Rezultat toga je da je dobar dio naših pripadnika utakmicu pratio iz kafića smještenog kraj sjevera. Atmosfera na stadionu bila je tužna, navijanje nikakvo, klupskih navijača nigdje. Organiziranog navijanja naravno da nije bilo, što je bilo lako primjetno jer je vrhunac navijanja bio dovikivanje sjevera i istoka. Šteta, jer možda je našoj Hrvatskoj falio baš taj pozitivan impuls s tribina za toliko željeni pogodak koji bi dodatno poboljšao šanse za plasman koje su i ovako velike. A što se tiče priča koje novine pišu ovih dana a koji govore o navodnom međusobnom obračunu između hrvatskih skupina, želimo napomenuti da se nitko od pripadnika Armade nije ni u jednom trenutku sukobljavao s drugim navijačima, jer ipak je utakmica reprezentacija za nas svetinja, a sukobljavanje s ostalim navijačima značilo bi okaljati uspomenu na one pripadnike naših skupina koji su prije 18 godina stali skupa i dali živote za stvaranje ove države u kojoj danas živimo.

Klub Navijača Armada Rijeka