Izgubljeni/otkriveni

I djeca u vrtiću znaju da su za loše stanje hrvatskog klupskog nogometa krivi navijači. Prazne tribine, neredi, prekidi, zapaljeni automobili, svako kolo ozlijeđeni, mrtvi nasuprot ispadanju od amatera, eventualno dvije do četiri euro utakmice, čelnici nogometa u zatvoru, korupciji i namještanju. Huligani protiv poštenjaka?
Ovakvih usporedba gdje su jedni vragovi, a drugi anđeli nema kraja. Dok se država, a prije svega obični građani bore za preživljavanje ili u boljem slučaju posao, polako isplivava i taj mali dio mulja kojeg su prikrivali i prikazivali kao nešto zlatno u državi nasuprot navijačima koji uništavaju taj biser. Nije prošla ni godinu dana kada su ujedinjeni navijači bili na “pregovorima” s Vladom o novom(trećem) zakonu o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima.
Mudrost Štimca poznatijeg kao Štico pico i projekt L(j)iga 16 i Volim nogomeT, kolabirala je na pola sezone. O samo ta dva propala projekta navijači su upozoravali porukama, grafitima i svim nama dostupnim sredstvima, ali to u medijima zauzima minimalni prostor tek toliko da se spomene, a priča traje jedan dan. Navijači na to nisu upozoravali iz interesa, već, s obzirom da su jedini posjetioci naših “stadiona”, iz iskustva te iz čistog razuma i mogućnosti da prepoznaju kada netko radi iz osobnog interesa. Suprotno tome, u medijima je oko tih “projekata” vladala borba pod krinkom ljubavi prema nogometu, a iz interesa vlastitog džepa i ega.

Što imamo na kraju? Liga 16 već sada ima pola klubova koji će prodati te mlade igrače da izguraju ovu(!) sezonu do kraja, a ta liga 16 se stvorila zbog njih! Volim nogomet i zgodne voditeljice su propale ali nisu ostale bez posla jer, vidi vraga, klubovi duguju firmama koje su producirale emisiju!! Zakon o navijačima je prošao, a zakon o spriječavanju nereda koji se odnosi na klubove(radi se o istom zakonu), i koji je imao prilagodbu od godinu dana će se odgoditi zbog besparice (brojači na ulazu, kamere, rasvjete, likvidnost podobnih klubova će bit “rješena”,…)!
Možemo li mi onda tražiti odgodu plaćanja kazni koje nam se smještaju iz kola u kolo gdje god da krenemo? Vlado, ono, nema se para, a na kladionici ne možemo dignut” pare, oni u kravatama nam loše dojavljuju šta namještaju?
Zašto zemljaci, koji obuku kravatu i odijelo dolče bagano i benetono, koji drmaju nogometom već desetljećima i koji su stvorili dugova i afera koliko ima svih navijača, a štetu da ne brojimo, zašto oni imaju popust na količinu kaznenih i prekršajnih djela? Tko će biti kriv što će se sve to jednom srušiti i povući tisuće ljudi na dno, a fekalije u odijelima će ostati plutati ili odploviti izvan granica RH?
Tužno, ali istinito je da ta “tragedija” će možda vratiti nogomet tamo gdje mu je mjesto, nogomet za gušt, krvavih koljena, za svoj klub i svoj grad!!
http://www.tportal.hr/sport/TcomPrvaHNL/17952/Armada-porucila-stimcu-sto-misli-o-Ligi-16.html (travanj 2009.)

Klub Navijača Armada Rijeka