Istine i laži predsjednika HNS-a: Euro 2012. je naš! To je gotova stvar!

Svoju desetogodišnju vladavinu HNS-om Vlatko Marković začinio je povećom zbirkom skandaloznih izjava, ridikuloznih verbalnih ispada, demantija, demagogije i izvrdavanja, ali Markoviću, za razliku od njegova engleskoga kolege, ni jednom nije palo napamet ni ponuditi, a kamoli dati ostavku na mjesto predsjednika.
Pravi sportsko-diplomatski skandal, možda i najveći u povijesti svojih skandaloznih izjava, Marković je posijao prošlog ljeta, u predvečerje utakmice s Englezima ne Wembleyju. Ne trepnuvši, glasno je izrazio sumnju da nogometaš Birminghama možda i nije slučajno slomio potkoljenicu našem Luki Modriću.
“Kad sam čuo što se Luki dogodilo, jednostavno nisam mogao doći k sebi. Strašno je to što nam se događa, ne znam ima li netko zaista nešto protiv nas. Najprije Eduardo prošle godine, a sada Luka Modrić. Bez dvojice igrača top-klase. Poslije svega mogu se samo zapitati je li to uopće slučajno. Ne bih se zakleo da u Bowyerovu startu nije bilo namjere. Sada pomišljam da nam to netko namjerno radi pred dvoboj s Engleskom”, rekao je Vlatko Marković nakon što je nogometaš Birminghama slomio nogu Luki Modriću.
Dan kasnije Marković ne samo da demantira što je rekao nego demantira da je ikada s nekim novinarom pričao na temu namjernog ozljeđivanja hrvatskih igrača u Premiershipu.
“Nisam rekao da je Bowyer namjerno slomio nogu Modriću. To je čista laž! Ja sam bivši nogometaš i reprezentativac i dobro poznajem nogomet. Ta izmišljena izjava pokušaj je udara na hrvatski nogomet. Ovakvu izjavu već sam dao i za Reuters, ne znam što bih vam drugo rekao. Nažalost, takvo pisanje odgovara i nekim našim novinarima.”
Bilo bi drsko da ne dobijemo Euro
U prosincu 2006. neodmjereno je žonglirao izjavama oko dobivanja Eura.
“Bilo bi nemoralno i drsko da ne dobijemo Euro 2012. Uefa nema moralno pravo ne dati nam organizaciju tog natjecanja”.
Mjesec dana kasnije samouvjereno je objavio naciji: “Ma kad vam kažem, vjerujte mi, to je gotova stvar. Mi i Mađari smo domaćini Europskog prvenstva 2012. Nema toga tko nam može to uzeti”.
Tri mjeseca poslije Marković je insinuacijama o zakulisnim igrama oko izbora domaćina Eura 2012. opravdavao krah hrvatsko-mađarske kandidature: “Sve će se jednog dana rasvijetliti, iako se u našim glavama već rasvijetlilo. Osobno ni u jednom trenutku nisam bio nemiran, moja je savjest čista jer smo napravili sve što smo mogli i trebali. A zašto smo svi skupa prevareni, pokazat će vrijeme. Iako, ponavljam, to svi ionako već znamo.”
A onda je među nemušte izjave kojima se pokušao obraniti strpao i ovu: “Tražit ćemo od Uefe između 2,5 i 3,5 milijuna eura! Svi naši projekti stali su zbog kampanje za Euro, a prevarili su nas pri glasovanju!”
Kad je tema propale kandidature za Euro već gotovo pala u zaborav, Marković se u rujnu 2007. pobrinuo da slučaj eskalira na novu razinu. Marković je u VIP salonu zagrebačke zračne luke, objašnjavajući dvojici svojih prijatelja okolnosti u kojima su Hrvati i Mađari ostali bez organizacije Eura, rekao: “Te večeri uoči glasovanja Surkis je kupio glasače. Koliko znam, osmorica članova Izvršnog odbora Uefe dobili su po milijun eura i pobjeda je pripala Ukrajini i Poljskoj”. Markovićeve navode objavio je jedan dnevni list.
Dan kasnije svi su mediji objavili predsjednikov demanti: “To su gluposti i laži. Nikad nisam rekao ništa slično”, bio je decidiran.
Mamića za predsjednika Fife!
I prije nekoliko dana Marković se nekim svojim problematičnim izjavama u intervjuu jednoj televiziji pobrinuo za uvertiru otužnoj završnici Prve HNL. O obećanoj, a nikad započetoj gradnji reprezentativnog kampa rekao je: “Mi u Savezu imamo i ovce i novce, a kamp je dobra volja Vlatka Markovića. U sljedećih par mjeseci dobit ćemo potrebnu papirologiju. A o gradnji kampa o tom potom”. Pa, sad uhvatite predsjednika ako možete za glavu ili rep.
Mnogo je određeniji bio govoreći o liku i djelu jednog od mogućih nasljednika u HNS-u.
“ Zdravko Mamić je Bogom poslan u Dinamo, ima veliku ulogu u hrvatskom nogometu. On ne samo da bi mogao voditi HNS, već Uefu i Fifu.” (ma)
Tekst preuzet s www.jutarnji.hr od 18.05.2010.

Klub Navijača Armada Rijeka