Pod povećalom: Nakon Štimčeve dolazi Mamićeva liga

Često je u ovim člancima pod povećalom bila veličina prve nogometne lige, pa svakome tko je, svako toliko, imao par minuta strpljenja čitati iste, zna za stav autora (čitaj i dobrog dijela navijača) o tome kakva bi nam liga trebala izgledati. Nakon godina lutanja, mijenjanja sustava natjecanja, od različitog broja klubova, dvokružnog odnosno trokružnog igranja, lige za prvaka i lige za opstanak, famozne „Štimčeve“ lige, evo vraćamo se na smanjenu ligu.
S obzirom na zakonske propise, izmijene sustava natjecanja moraju biti izglasane barem godinu dana ranije. U našem slučaju, novina je to što su već odlučili da se liga smanji, prvo u 2011/12 za 4 kluba, a godinu nakon toga na liga će brojiti samo 10 klubova. Konačno je zauzet stav, da kvantiteta nije jamstvo kvalitete i da si jedna Hrvatska, u trenutačnim uvjetima ne može dopustiti luksuz. Trebamo biti zadovoljni, jer nikada nije kasno za dobre poteze, samo pod povećalo ću staviti način na koji se odluke donose.
Nažalost, kao što je Štimac provukao na „galamu“ svoj projekt, za koji sam i dana danas uvjeren da je iz interesa, tako je i Mamić, ovoga puta bio spretniji. Da taj kontroverzni čovjek, je bez obzira što ponekad ispada klaun i demagog u jednom, drži sve konce hrvatskog nogometa u svojim rukama. Podredio je sebi sve što je mogao, što je na kraju imalo za posljedicu hitnu promjenu sustava, koje prvenstveno odgovara Dinamu.
No, ponovo se je pokazalo da sustav u Hrvatskoj i na toj razini ne djeluje, već da se stvari pomiču samo ukoliko pojedini moćnici tako zatraže. Tako nam posluje država, Grad Zagreb pa i nogomet. Delegati se ucjenjuju putem telefona, a isti ti da ne bi izgubili položaj, prema potrebi dižu ruku. Čine isto to što su odradili i prije dvije godine za Štimca, s tim se tada HNS nije miješao. Odjednom, sada krovna nogometna organizacija uzima stvari u svoje ruke, nakon godina nebrige o ligi i guranju problema pod tepih.
Dakle, kada povučemo paralelu između vlasti u državi, možemo samo zaključiti, da im je bitna samo vlast i to što duže, po svaku cijenu. Jer misliti drugačije, djelovati drugačije moglo bi značiti gubitak privilegija za sebe i svoje. Zato nam je i tako u državi, odnos pozicija-opozicija može se podvesti pod narodnu poslovicu „vrana vrani ne kopa oči“.
Jučer je i NK Croatia Sesvete puštena iz Remetinca. Još jedan u nizu, prvoligaša, koji mi se čini igrao prvu ligu samo radi kladionice. Nisu oni jedini, ima tu još čitav niz klubova koji su umjetno i zahvaljujući politici dobili priliku zaigrati u prvoj ligi, a nerijetko se dogodilo da je padom određenog moćnika u „nemilost“, povučen i njegov klub. To je samo dokaz da klubovi bez omladinske škole, dugoročne strategije i naravno stalnih sponzora, ne mogu i ne smiju samo tako doći u 1. ligu.
Jasno je da će netko primijetiti da mali i provincijski, klubovi neće doći do izražaja, ali dana im je prilika i što smo dobili, uz dužno poštovanje prema iznimkama. Pad kvalitete, ne zainteresiranost publike, sponzora i korupciju. Svi znaju da se utakmice namještaju radi klađenja i radi ostanka u ligi, a da su slabi financijski uvjeti i neispunjavanje obveza iz ugovora prema igračima i radnoj zajednici neizravan put prema kriminalu, i zato su svi po svaku cijenu htjeli biti „u elitnih 16“.
I konačno da se osvrnemo na naš klub. Pripreme su pred krajem, pa se tako danas igra pred premijera i to čak s jednim NK Krajišnikom iz Velike Kladuše, koji budimo realni, i nije niti član BiH premijer lige. Mislim da vam to sve govori. Drugi igraju s klubovima iz daleko jačih liga i pune si stadion, dok mi motivaciju i polet tražimo s klubovima koje bi po svemu sudeći morali pobijediti, i na tome graditi optimizam. Jeli to zato da se umjetno digne atmosfera među momčadi, koja nije baš pobjeđivala tijekom priprema ili je klub nesposoban dogovoriti neko zvučniji klub za konačnu provjeru pred prvenstvo, prosudite sami.

Klub Navijača Armada Rijeka