Pod povećalom: Sramota

Prošla su tek tri dana od nezapamćene blamaže Rijeke, najveće do sada zabilježene na domaćem terenu. Najgore je što može proći još puno više i godina, ali sve će to ostati zapisano u riječkom almanahu. Pa što pametnog napisati, nakon što ne postoje novine, koje nisu spomenule taj podatak. Je li treba uopće nešto tome dodati, komentirati i „mlatiti praznu slamu“, kada se očito sve više-manje zna, a ono što je najgore nitko ne nudi konkretna i stvarna rješenja.
Osobno, nakon poraza u, sad već bivšem, Intertoto kupu od Renove mislio sam da nam se veće zlo neće nikada više ponoviti. A ono se je vratilo, kada sam se najmanje nadao. U sezoni kada smo, na početku, potajno gajili nade o nekom uzletu kao 1999. Bio sam spreman na to da Rijeka može  izgubi od objektivno jačih i boljih, ali ne bez hrabrosti i jednog žutog kartona. Ovo u subotu, bila je čista suprotnost mojim, vjerujem i vašim željama. Beskrvno, nezainteresirano i bijedno, jadno…Pa zar je moguće da je to ona Rijeka, oni igrači s kojima smo nakon utakmice, samo prije dva mjeseca, zajednički dizali ruke slaveći pobjedu. Jasno je bilo da je u pitanju euforija i polet, ali zato hrabrosti i elana nije manjkalo. A gdje je on onda danas ?
Je li zaista moguće da novac, tim profesionalcima, zaista toliko može značiti ? Zar je on toliki pokretač volje i zalaganja, pa zar se nogomet u Rijeci dosita igra samo radi plaće, a ne za ime kluba i boje ? Shvaćam da igrači, kao i drugi zaposlenici u ovoj državi, moraju biti plaćeni za svoj rad i uspjehe, bez obzira što novaca objektivno nema. Odavno je potrošen bonus braće Pamić i Sharbini. Možda su pojedini dugovi vraćeni, ali stvarju se novi. No, i unatoč tome, teško se je oteti dojmu, da je to razlog za 5 komada u mreži Rijeke.
Zar od jednog Osijeka, koji sigurno nije bolja momčad i također ne prima redovno plaće. Je li to znak da su se igrači odlučili na prešutni štrajk, ne bi li tako prisilili upravu da nešto poduzme. Znam i to da igrači ne pitaju što nije njihovo i da to nisu neki novci za nogometne pojmove, ali sjetim se ja i žena iz Kamenskog koje jesu štrajkale, ali tek nakon odrađene smjene u tvornici. A plaće nisu primile i duže. Jednostavno nema opravdanja i gotovo. Iskupiti se mogu samo ponovnim zalaganjem i rezultatom, a do tada neka budu spremni na uvrede i prozivanja s tribina. U ovom slučaju, nitko im nije kriv, sami su si izabrali od čega će živjeti. Isto tako, od njih se i očekuje malo više dostojanstva nakon takvog poraza, jer ne služi nekima od njih na čast što su iste te večeri
zatvarali noćne barove po Rijeci.
U cijelom ovom jadnom razdoblju, pojavljuje se još jedna enigma, a to je skora pretvorba kluba (po sili zakona). Jednom sam napisao da će Grad Rijeka, koji bi sukladno Zakonu o sportu, nakon pretvorbe trebao postati većinski imatelj udjela u novom ŠNK Rijeka, dobiti neželjeno dijete. Naime, Grad za sada ima alibi politiku da će kao vlasnik, preko Rijeka sporta ulagati u infrastrukturu na Kantridi, međutim, više od simbolične godišnje potpore klubu ne želi davati. Geneza toga može se tražiti u političkoj povijesti, budući je klub uvijek državo HDZ a Grad vodi SDP-e, u nedovoljnom sluhu gradonačelnika prema nogometu, nedostatku novaca i ravnomjernosti raspodjele proračunskih novaca za sve sportove, no zato imamo ovo što imamo. A to je jako malo. Tko će onda biti taj ili ti, koji će donijeti vreću love i kroz privatizaciju staviti klub na noge. Iskreno ne vidim nikoga, a
u sebi molim Boga da se ne pojavi neki anonimus iz sjene tko u tome samo vidi način da sebi, a na štetu Rijeke, prigrabi neku korist.
Konačno, trebam li ja, kao i drugi kolmunisti iz medija, ponuditi neki zaključak, predložiti neki model kako dalje i gdje naći novce. Nažalost, mogu se samo nadati.. Jasno je da stvari s mrtve točke mogu pomaknuti samo novci, i to oni veliki. Tko ih danas uopće ima i za što ih misli utrošiti. Možemo li mi navijači, biti neki čimbenik i sutra sudjelovati u upravljanju kluba, ili samo i dalje bodriti Rijeku s tribina ? U ovom posljednjem smo među boljima, ali u ovom prvom? Puštam vama maštu na volju.

Klub Navijača Armada Rijeka