Pod povećalom: Smjena

Eto Rijeka je promijenila još jednog trenera. Čini se da je to bio 24. po redu. No ovaj put Nenad Gračan je ponudio svoju ostavku, što je u potpunosti opravdan i moralan čin gledajući rezultate kao i igru njegove momčadi. Međutim svi dobro znamo, da on nije glavni i isključivi krivac, već da je trener uvijek najslabija karika. Nemoguće je najuriti cijelu momčad ili upravu koja je dovele te iste igrače, no stara je praksa da se klubovi u Hrvatskoj, preko noći odriču svojih trenera.
No, zanimljivo je u ovoj priči je da  Nenad Gračan uglavnom tako završava svoje trenerske uloge u klubovima koje vodi. Analizirajući navedeno, postavlja se pitanje nije li napravljena pogreška prilikom njegovog povratka u Rijeku. To posebno jer nije baš ostao u dobrom sjećanju prilikom svojih odlazaka iz Rijeke u druge sredine. No, treba jasno istaknuti on da nije zaslužio da mu se na kraju pred kućom idu razbijati prozore na autu, pa ne znam kako ga neki ne voljeli. A opet, niti nakon toga incidenta, nije prozvao Armadu, već se zahvalio na lijepim trenucima u zadnjih godinu dana, istaknuvši da je ipak Rijeka iznad svega. Iz toga se može izvući poučak da je shvatio neke svoje greške iz prošlih vremena, pa je ljudski oprostiti mu, no ne i zaboraviti neke stare gafove.
U cijelom ovom turbolentnom razdoblju za klub, dogodi se i nešto dobro. Nakon više poziva kluba, poslije pet godina vratio se jedan od najvećih miljenika riječke publike Elvis Scoria. Zbog svoje karizme i povjerenja koje je uživa u Rijeci, bilo je samo pitanje dana kada će ponovo pojaviti i preuzeti dirigentsku palicu na Kantridi. Sve je to lijepo i krasno, pa se na trenutak zaboravlja domaći poraz od Intera, a svi samo pričaju o novom treneru. Ali budimo realni, problemi su tu i teško je za očekivati od jednog čovjeka da ih sam počne rješavati.
Godine slabe kadrovske politike kluba, nedostatak financija i dugoročno održive strategije, teško da se mogu iskorijeniti, posebno prije buduće klupske pretvorbe u sportsko dioničko društvo, dovođenja stabilnh sponzora i politike čvrste ruke. Svakako jedna od pametnijih odluka je pokušati održati trenera duže od pola sezone te kostur momčadi.
Za sada je igrački kadar takav kakav je, Scoria ga nije birao niti ga je slagao, pa će do kraja ovog dijela natjecanja, morati što prije prilagoditi i pokušati iznaći modus kako njega dobiti nešto više. U tom smjeru, očito je da je uvidio neke boljke, a ona primarna je bolje psihološki motivirati i pripremiti nogometaše Rijeke. Tek nakon toga, može se sagledati problem limitiranosti, nedovoljne fizičke spreme i taktike u igri. Da ne zaboravimo i voljni moment uzrokovan neisplatom obveza prema igračima, kao tipičan povod jesenskim slabim izdanjima.
Upravo u pogledu transformacije svijesti gubitnika u pobjednika, očekujemo rezultate od novog trenera, te možda i prepoznavanje pokojeg novog igrača, čije sposobnosti nije uvidio njegov prethodnik. Isto vrijedi i u suprotnom smjeru; igračima koji ne zadovoljavaju zahtjevima kluba, treba lijepo zahvaliti na suradnji. Svakako, voljeli bismo da Scoria ponovo uspostavi jedan novi autoritet u svlačionici, i da se zaista ponovo počne pozitivno skandirati ne samo treneru, več i močadi.
U svakom slučaju, želimo puno sreće i uspjeha Elvisu i našoj ekipi. Što prije počnu pokazivati trud, pa makar i rezultati ne budu vrhunski, tribine će to znati prepoznati.

Klub Navijača Armada Rijeka