Rijeka – Hajduk 1:0 (01.09.2012)

Pobjeda u jadranskom derbiju! Uvijek je to posebna pobjeda ali ova nije bila bitna toliko bodovno u ligi u kojoj suci kroje tablicu, niti je bila kup utakmica za trofej, bila je to pobjeda svih, bila je to pobjeda Rijeke! Nekada se na derbiju unatoč idealnim uvjetima (od vremena do rezultata) nije znalo okupiti ovoliko ljudi. Pripreme za derbi počele su odavno, Zaprešić je trebao biti uvertira da bude krcata Kantrida i bolje raspoloženje. Dani prije derbija prolazili su sporo, a nervoza zbog rezultata bila je prisutna cijeli tjedan. Znalo se da u slučaju neuspjeha puno dobre atmosfere oko kluba neće biti… Nakon toliko mjeseci suše, prognoza je bila loša ali postojale su nade da će utakmica proći bez kiše pa se krenulo u postavljanje koreografije unatoč kiši koja je malo padala, malo ne.
Dok smo gledali u nebo stadion se počeo puniti, vidjelo se već 15-ak minuta prije utakmice da će Zapad biti pun tako da je i navijanja bilo prije utakmice dok su zametski zvončari i lovranska limena glazba zagrijavali publiku. Kada je Gane RImatore izašao na teren ispred Zapada zavijorili su se barjaci na tartanu, a dobar dio Zapada je pjevao pjesmu dok je na ulazima bila gužva. Ipak, cijeli dan je prošao u nekom zajedništvu svih u gradu, okolo stadiona, osjećalo se ono nešto. Dok su gosti tek punili kavez krenula je utakmica i naravno glasno navijanje koje je napalilo igrače pa je Rijeka u prvih 15 minuta totalno stisla Hajduk, stvorila dosta prilika, kornera, prekida što je ujedinilo cijeli stadion u navijanju. Tisuće kišobrana koji skaču, ljudi plješću, a Kantridom se ori: Volim te Rijeko!
Kiša je konstantno pojačavala tako da se u 25. minuti odustalo od dizanja koreografije jer su papiri bili totalno uništeni, namočeni, pokidani. Ipak, naša improvizacija dovela je do nove koreografije kada su svi papiri odjednom zgužvani i ubačeni u teren. Ča je, tu je!
Da je u tim trenucima prvog poluvremena pao gol, loše bi se proveli gosti u jadranskom derbiju. Već dobro natopljeni krećemo u drugo poluvrijeme, ne ometa to nikoga u navijanju ali se očekuje gol da zapali atmosferu do kraja. Povijest kaže da su se uvijek najvjerniji navijači Rijeke okupljali “pod urom” na Zapadu pa tako s obzirom na promjenu semafora podsjećamo na to porukom: Pod starun uron smo nastali, pod novun neka se prvenstvo proslavi! Postavljen je iznad Zapada impresivan novi semafor, no onaj stari je imao dušu i lijepe uspomene i već je odaslan prijedlog da se nađe neko prikladno mjesto na stadionu ili oko stadiona gdje će vječno svijetliti 60:00.
Kako nije pao gol do 60.minute odlučili smo uključiti grijanje i feniranje pa je već i prije same 60′ krenula bakljada. Nepotrebno, veći dio je u konačnici završio na tartanu, sigurno bi impresivnije i vatrenije izgledalo da je veći dio ostao na tribini na podu! U totalnoj euforiji na Zapadu od dima se nije vidjelo ništa, pa tako nismo odmah ni shvatili da je utakmica prekinuta. Prisjetili smo se tada dušebrižnika poput mamićevog čička: čičak pederu, Jebo vas čičak, jebo vas Mamić i HNS pederi nogomet ste sjebali. Uz ritam je pokrenuta i ljetni hit: Samo Rijeka! uz kojeg je cijela tribina skakala, a onda pozitivno poludjela kada je dosuđen jedanaesterac na Mujanoviću za Rijeku! Kreilach pogađa za 1:0, preskače dvije ograde, i skače na udarni, a ispred njega kaos… sve emocije su eksplodirale!
Ostala nam je strijepnja do kraja susreta da se neće ponoviti već viđen scenarij na Kantridi da u takvoj jednoj utakmici uz odličnu atmosferu kada sve treba krenuti prema gore, krene prema dolje. Presjeklo nas je sve kada je Hajduk zabio u sudačkoj nadoknadi ali srećom iz zaleđa. Dočekali smo posljednji sučev zvižduk i igrače koji su se zaletili prema nama za zajedničku feštu. Pjevalo se i zajedno slavilo, cijeli stadion s igračima skakao je na Tko ne skače dalmatinac je..! Gostima se zapjevalo: A sad adio… i krenulo u riječku noć slavlja, malotko se sjetio da kiša pada.
Ovo je Rijeka!
Svaka čast svima koji su si dali truda za ovaj derbi na bilo koji način, poseban je gušt svima bio slaviti ovu pobjedu zajedno na tribini. Osjećalo se zajedništvo kod svih taj dan i u gradu i na tribini, a na kraju i s ekipom koja nam je darovala pobjedu. O sucima? Da, penal nije bio ali koliko puta smo već na to upozoravali ne samo ovo prvenstvo već svih 20ak prvenstva do sada. Zato se i ori sa tribina hrvatskih stadiona: HNS pederi, nogomet ste sjebali! Naum, da malo kradu jedne pa onda druge, kako bi se ovce međusobno svađale(klale), a vukovi bili na broju – neće vam proći mafijo!


Klub Navijača Armada Rijeka