Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Odsjek darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, u suradnji s HNK Rijeka i Klubom navijača Armada Rijeka, organizira akciju darivanja krvi koja će se održati u subotu 7. rujna u vremenu od 10 do 14 sati u klupskim prostorijama na stadionu Kantrida.
Pozivamo sve članove Armade, navijače HNK Rijeke, ljubitelje sporta te sve građane da se odazovu pozivu i pridruže akciji, pomažući u prikupljanju dovoljnih količina krvi i krvnih pripravaka za nesmetani rad Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka.
Da bi darivatelj pristupio davanju krvi mora biti punoljetan, minimalno 55 kg težine, te da je dobrog općeg zdravstvenog stanja. Krv ne smiju darivati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje. Nikada krv ne smiju darivati osobe koje su bolovale ili boluju od
teških kroničnih bolesti dišnog, probavnog sustava, bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetara, AIDS-a, osobe kod kojih se šećerna bolest liječi inzulinom, osobe koje boluju od živčanih i duševnih bolesti, kao niti osobe s ponašanjem visokog rizika, ovisnici o alkoholu ili drogama.
Privremeno krv ne smiju darivati osobe s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlada, akutne bolesti probavnog sustava – proljev), osobe kod kojih je smanjeno željezo u krvi, osobe nakon operativnih zahvata, nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva, svježih tetovaža, akupunktura ili probadanja dijelova tijela, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova kao niti žene za vrijeme trudnoće i dojenja.
Trajanje ograničenja je:
– uzimanje anitibiotika – 15 dana po prestanku uzimanja
– vađenje zuba – 3 dana nakon vađenja
– operativni zahvat – 6 mjeseci nakon zahvata
– transfuzija krvi i krvnih pripravaka – 12 mjeseci nakon primanja
– trudnoća i porod – 12 mjeseci nakon poroda
– dojenje – 6 mjeseci nakon prestanka
– cijepljenje mrtvom vakcinom – 2 dana nakon cijepljenja
– cijepljenje živom vakcinom – 3 tjedna nakon cijepljenja
– tetoviranje, bušenje ušiju i sl. – 6 mjeseci nakon tetoviranja i bušenja
Predprijave za akciju davanja krvi šaljite na kna@armada-rijeka.hr. Bilo bi dobro da u mail-u, uz ime i prezime, navedete i krvnu grupu ako je znate,
te ako prvi put darujete ili ste već prije darivali.
Krepat ma ne molat!

Klub Navijača Armada Rijeka