Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Klub navijača Armada Rijeka poziva sve svoje članove, navijače Rijeke i sve ljude dobre volje da se odazovu akciji dobrovoljnog darivanja krvi.
Akcija se održava u petak 22. svibnja od 13-17 sati na Bazenu Kantrida.
Ova akcija održava se i kao najava naše akcije darivanja krvi koja će se održati krajem kolovoza na Kantridi.
Uvjeti za darivatelje
Da bi darivatelj pristupio davanju krvi bitno je da ima punih 18 godina, minimalno 55 kg težine, te da je dobrog općeg zdravstvenog stanja. Prema važećem zakonu, krv u Republici Hrvatskoj mogu darivati samo hrvatski državljani a na darivanje treba ponijeti osobni dokument (osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku dozvolu). Krv ne smiju darivati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje. Nikada krv ne smiju darivati osobe koje su bolovale ili boluju od teških kroničnih bolesti dišnog, probavnog sustava, bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetara, AIDS-a, osobe kod kojih se šećerna bolest liječi inzulinom, osobe koje boluju od živčanih i duševnih bolesti, kao niti osobe s ponašanjem visokog rizika, ovisnici o alkoholu ili drogama.
Privremeno krv ne smiju darivati osobe s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlada, akutne bolesti probavnog sustava – proljev), osobe kod kojih je smanjeno željezo u krvi, osobe nakon operativnih zahvata, nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva, svježih tetovaža, akupunktura ili probadanja dijelova tijela, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova kao niti žene za vrijeme trudnoće i dojenja.
Trajanje ograničenja je:
– uzimanje antibiotika – 15 dana po prestanku uzimanja
– vađenje zuba – 3 dana nakon vađenja - operativni zahvat – 6 mjeseci nakon zahvata
– transfuzija krvi i krvnih pripravaka – 12 mjeseci nakon primanja
– trudnoća i porod – 12 mjeseci nakon poroda - dojenje – 6 mjeseci nakon prestanka
– cijepljenje mrtvom vakcinom – 2 dana nakon cijepljenja
– cijepljenje živom vakcinom – 3 tjedna nakon cijepljenja
– tetoviranje, bušenje ušiju i sl. – 6 mjeseci nakon tetoviranja i bušenja
Napominjemo da na darivanje krvi treba doći odmoran, te da se preporučuje uzeti lagani obrok (osobito prije prvog darivanja). Davanje krvi je sastavni dio svakodnevnog ljudskog načina života i čovjek na taj dan treba uobičajeno jesti i piti. Puno je bolje ako nekoliko sati prije darivanja krvi pojedete, kao što smo već rekli, lagani obrok, ali isto tako bilo bi poželjno da najmanje unutar 8 sati prije davanja krvi ne jedete masnu hranu i ne pijete alkohol, jer njihovi sastojci mogu transfuzijom krvi biti unešeni u bolesnika i nanijeti mu štetu.

Klub Navijača Armada Rijeka